În perioada 02-06.05.2022 s-a desfășurat în Letonia ultima activitate a proiectului Erasmus+ ’’WE ARE PROUD OF BEING EUROPEAN CITIZEN”, la care au participat dnul prof. Baiu Nicu, dnul prof. Tufiși Cristi, alături de 5 elevi. Experiența trăită a fost, pentru echipa din România, foarte plăcută, cu activități care au generat amintiri de neuitat.
Prima zi a proiectului a debutat cu vizitarea ȘCOLII SVEKU PAMASKOLA, unde cadrele didactice și elevii de la școala parteneră au prezentat un spectacol artistic deosebit care a antrenat și pe ceilalți elevi din țările partenere în proiect: România, Italia și Portugalia.
Cu ocazia vizitării școlii, toți partenerii au rămas plăcut surprinși de dotarea sălilor de clasă, a sălii de sport, a bibliotecii, precum și de diversitatea materialelor didactice din fiecare încăpere. Ulterior, fiecare echipă parteneră a prezentat un material pe tema ’’Media Literacy’’, după care au urmat discuții și exemple din fiecare țară participantă pe această temă.
Următoarea zi au vizitat Primăria orașului Gulbene unde au fost primiți cu ospitalitate de doamnele Primar și Viceprimar ale localității. Fiecare țară participantă a prezentat exemple de bune practici și s-a discutat despre perspectivele învățământului special din țările prezente.
După masa de prânz am mers la Centrul de tineret ’’Baze’’ unde toți elevii au fost antrenați în activități recreative și distractive. Elevii constituiți în echipe multinaționale au desfășurat activități în săli diferite, fiind inițiați de organizatori în tehnica filmării în cadrul unui interviu. La final toate activitățile desfășurate au fost prezentate printr-un film vizionat și apreciat de toți participanții.
A treia zi, după servirea micului dejun, s-au deplasat la Gulbene Aluksnes Banitis, unde au vizitat muzeul local al transpotului pe calea ferată, s-au desfășurat activități în aer liber și cu ajutorul gazdelor au folosit diverse mijloace de transport. Ulterior au călătorit cu un tren special și au vizitat Castelul Stameriena. Aici, ghidul a împărțit grupul de elevi în echipe formate din câte un membru din fiecare țară participantă la proiect. Echipele astfel constituite, au primit câte o schiță a castelului și au fost invitați să descopere elemente de decor sau mobilier. Astfel, au fost activați și interesați de rezolvarea sarcinilor jocului organizat, descoperind în același timp frumusețea interiorului castelului.
Deplasarea de la Gulbene la Riga, capitala Letoniei s-a făcut cu microbuzul după servirea micului dejun în ziua a patra. Participanții la proiect au fost invitați să viziteze Biblioteca Națională a Letoniei, o clădire cu o arhitectură modernă care i-a impresionat prin grandoare și dotare. Au fost primiți cu bucurie de gazde care le-au prezentat, pe fiecare etaj, istoria și tipurile de cărți prezente. Au participat și la o activitate de Workshops, unde elevii au fost împărțiți pe echipe și au participat cu plăcere la identificarea știrilor false, cu ajutorul tehnologiei și soft-urilor specializate.
Ultima zi a fost dedicată vizitelor culturale. Au vizitat orașul Riga, care este una dintre cele mai surprinzătoare capitale europene. Orașul Riga i-a fermecat pur și simplu printr-o frumusețe aparte, cu totul specială. Putem afirma că sunt orașe care se aseamănă între ele prin străzi, clădiri sau chiar oameni, dar fiecare se definește prin ceva anume care îl face unic. Așa este și Riga, un oraș cu propria sa identitate prin Piața Centrală, Centrul vechi, Catedrala din Riga, etc.
Experiența oferită de proiectul desfășurat în Letonia a fost unică și specială pentru echipa din România. Pe lângă activitățile interesante și instructive, au învățat să se coordoneze ca echipă și să fie deschiși la provocări. Au avut ocazia să socializeze, să se împrietenească cu oameni din diferite țări ale Europei: Italia, Portugalia, Letonia.