În perioada 20–24 iunie 2022, s-a desfășurat în Turcia o mobilitate din cadrul proiectului ERASMUS+ “INCLUDE ME IN“, proiect coordonat de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Tg-Jiu.

La această mobilitate, organizată de partenerul din Turcia, au luat parte delegații din România și Macedonia de Nord. Echipa României a fost formată din 10 cadre didactice și 9 elevi.

Participarea la mobilitate a avut următoarele obiective:

  1. a) promovarea unei culturi a egalității, respectului și toleranței;
  2. b) îmbunătățirea competențelor de comunicare, sociale, interpersonale, interculturale ale participanților;
  3. c) sensibilizarea profesorilor cu privire la importanța realizării de studii comparative și de schimburi de bune practici din domeniul educației incluzive.

În prima zi, 20.06.2022 partenerii din Turcia au organizat întâlnirea partenerilor din proiect la Școala Gimnazială Mihriban Emin Günel. După prezentarea tuturor și efectuarea unui tur al școlii, a avut loc o întâlnire cu autoritățile locale, la sediul Primăriei din Nevsehir. După amiază, împreună cu celelalte grupuri au vizitat orașul subteran din aceeași localitate.  Orașul subteran a fost loc de adăpostire a creștinilor față de persecuția autorităților romane păgâne.

Ziua următoare, 21.06.2022, la Școala Gimnazială Mihriban Emin Günel, elevii din cele trei țări participante au realizat  câte un album  foto, cuprinzând toate fotografiile făcute din toate mobilitățile anterioare. Totodată coordonatorii fiecărei țări au rezumat și evaluat rezultatele și concluziile proiectului de 2 ani și au pregătit un raport final.

După amiază au vizionat un spectacol realizat de cadrele didactice și elevii din Turcia, care au interpretat vocal și cu instrumente muzicale, câteva cântece tradiționale turcești. Apoi au participat la jocuri sportive, organizate în curtea școlii.

În cea de-a treia zi, 22.06.2022, s-au deplasat cu autocarul pentru a face turul Capadociei, ocazie cu care au vizitat mai multe locuri, care au însemnătate istorică și care păstrează tradițiile locale, astfel: Muzeul în aer liber Göreme, Biserica  Çavuşin, Casele grecești vechi, Atelier de ceramică Avanos, Coșurile de zâne din Paşabağ, Valea Dervent, Cooperativa de țesut covoare. Turul s-a încheiet cu vederea panoramică Uchisar.

În ziua de 23.06.2022, au continuat turul regiunii Capadocia, organizat de tara gazdă și au vizitat: Orașul subteran Derinkuyu, Valea Ihlara (3km Drumeții în Vale), Atelier de onix  și  vedere panoramică din Valea Porumbeilor.

În ultima zi de activități, 24.06.2022, elevii și profesorii au creat un Padlet comun despre locurile pe care le-au vizitat în Cappadocia, cu fotografiile și videoclipurile lor, și au împărtășit sentimentele și impresiile despre vizitarea Capadociei.

După amiază, au urmărit și au dansat dansuri populare turcești, indrumați de partenerii gazdă. Apoi a avut loc discutarea proiectului și ceremonia de certificare, precum și schimbul de cadouri/articole tradiționale,  între echipele participante.