În perioada 19-22.12.2021, s-a desfășurat în Turcia, Istanbul, prima mobilitate din cadrul proiectului ERASMUS+, ”HIGH FIVE ” proiect inițiat de Büyükçekmece Guidance Research Center-Turcia și aflat în implementare alături de parteneri din România, Spania, Portugalia, Italia. La această mobilitate echipa României a fost formată din: prof. Vlădoiu Adela, prof. Bogdan Roxana, prof. Sgondea  Simona.

OBIECTIVE TPM

-prezentarea instituțiilor partenere

-realizarea unui studiu comparativ cu privire la  educația specială în  țările partenere

-distribuirea sarcinilor și stabilirea termenelor limită

-evaluarea proiectului și înregistrarea feedback-ului din partea partenerilor

În prima zi discursul de deschidere a fost susținut de Hayrullah Can, directorul Büyükçekmece Guidance Research Center. Izel Muderrisoglu a continuat cu o prezentare a activităților specifice centrului. Mumin Eren Atakol, coordonatoarea proiectului din partea Turciei, a făcut o prezentare a acestuia, insistând pe activitățile care vor urma a fi desfășurate și pe contribuția pe care trebuie să o aducă fiecare partener.

Au fost prezentate chestionarele care vor fi aplicate în fiecare instituție parteneră și pe baza cărora se vor întocmi primele rapoarte. Informațiile din acestea vor constitui punctul de plecare pentru realizarea programelor propuse. Au urmat prezentări  făcute de Turcia, România, Italia, Portugalia și Spania, oferind informații despre sistemul de educație specială si despre  activitățile desfășurate deja cu elevii cu nevoi speciale, ca exemple de bună practică .

În ziua următoare au fost discutate în amănunt următoarele activități ale proiectului pentru ca fiecare partener să știe ce are de făcut. De asemenea au fost discutate datele la care vor avea loc următoarele întâlniri din proiect, cu rezerva faptului că acestea pot fi schimbate în funcție de situația pandemică.

A fost făcută o vizită la Centrul de Cercetare și de Orientare Büyükçekmece precum și la Direcția Raională a Educatiei Nationale d Büyükçekmece (Istanbul)

Partenerilor din proiect le-au fost prezentate departamentele Centrului, sălile de testare și sala de consiliere psihologică. Informații despre funcționarea centrului a fost împărtășite de personal.

În după amiaza zilei a fost organizată ceremonia de înmânare a certificatelor de participare la TPM.

REZULTATELE OBȚINUTE

-partenerii au avut ocazia să se cunoască;

-a fost realizat un studiu comparativ cu privire la sistemele de educație specială din fiecare țară parteneră, scoțându-se în evidență asemănările si deosebirile;

-au fost distribuite sarcinile din proiect și au fost stabilite termenele de realizare;

-au fost făcute propuneri pentru modalitatea de desfășurare a activităților viitoare;

-au fost stabilite formularele-chestionar care vor fi aplicate în instituțiile partenere și raportarea rezultatelor până la sfârșitul lunii februarie 2022.