În perioada 19 – 25 septembrie 2021, s-a desfășurat în Polonia  o mobilitate din cadrul proiectului ERASMUS+  “Together for Better” | 2019-1-RO01-KA201-064001, proiect coordonat de Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din Tg-Jiu.

La această mobilitate, organizată de partenerul polonez- Magdalena Nowakowska, au luat parte delegații din România, Turcia și Polonia, Portugalia și  Macedonia, echipă care, însă,  nu s-a putut prezenta fizic. Echipa României a fost formată din 4 cadre didactice : Costreie Adriana, Țacu Mihaela, Pătrășcoiu Adriana, Stroia Letiția și 9 elevi .

În prima zi, 20.09.2021  partenerii polonezi au organizat întâlnirea partenerilor din proiect. După prezentarea tuturor, au fosr efectuate câteva activități de energizare și de spargere a gheții și prezentarea multimedia a fiecărei țări/școli partenere. Elevii s-au gândit la o situație, cum ar fi hărțuirea, discriminarea și apoi au prezentat-o colegilor lor în scurte scenete/jocuri de rol.

Au  vizitat Grădina Zoologică, unde elevii au avut ocazia să descopere specii interesante de păsări și animale, cunoscute sau mai puțin familiare. După vizita la Zoo, împreună cu celelalte grupuri au fost vizitate principale obiective turistice ale orașului Opole: Universitatea, Amfiteatrul.

Ziua următoare, 21.09.2021, a debutat cu o vizită la Școala Zespol Szkol Mechaicznych, s-a făcut un tur al  acestei instituții, care are un număr mare de elevi, cu laboratoare și ateliere foarte dotate, s-au desfășurat activități în sălile de clasă cu elevii pe tema TIC. Aici au avut loc competiții sportive între echipajele țărilor participante, s-a desfășurat un interesant ”joc al emoțiilor”. Toate instituțiile invitate au pregătit și au jucat dramatizarea unui basm popular, împreună cu profesorii și elevii lor. Tot în această locație a avut loc festivitatea de premiere a elevilor și cadrelor didactice, parteneri în proiect. După pauza de masă,au vizitat obiectivele turistice ale  orașului Namyslow: catedrala catolică, turnul cetății, muzeul morii.

În cea de-a treia zi, 22.09.2021, delegațiile s-au deplasat cu autocarul în localitatea Krasiejow, unde au vizitat Parcul dinozaurilor, elevii trăind experiențe inedite  prin vizionarea unui film 5D, vizitarea unui acvariu 3D. S-au plimbat cu trenulețul printr-un tunel 3D care reconstituie viața pe Planeta Pământ. Tot aici s-a desfășurat un work shop. A urmat vizitarea castelului și a grădinii din Moszna.

În ziua de 23.09.2021, elevii și profesorii au petrecut momente de neuitat alături de ceilalți parteneri ai proiectului, la Muzeul Cântecului Polonez, după care au participat la un atelier educațional, unde elevii au făcut sandwich-uri.  Masa  de prânz au luat-o la Centrul ” Solaris”, mall-ul orașului Opole.

În ultima zi de activități, 24.09.2021, gazdele i-au însoțit într-o vizită a unui  frumos oraș, Wroclaw.  Aici au fost impresionați de încărcătura istorică, de aspectul nou și vechi al orașului, de catedralele impunătoare. După prânzul servit la  terasă, ne-am luat rămas bun de la participanții celorlalte țări, cu speranța că frumoasa experiență trăită în această țară, se va repeta.