În perioada 19-25.09.2021, s-a desfășurat în Šiauliai, Lituania o mobilitate din cadrul proiectului ERASMUS+ „CATCH THE DATE”, proiect coordonat de partenerii din Serbia și în care Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu-Jiu este partener.

La această mobilitate, organizată de partenerul letonian- Šiaulių R. Dubysos Aukštupio Mokykla au luat parte direct delegații din România,  Turcia, Republica Cehă și on line delegația din Serbia. Echipa României a fost formată din următoarele cadre didactice : Vlădoiu Adela, Baiu Nicu, Bogdan Roxana și Sgondea Simona.

Această mobilitate s-a desfășurat sub forma atelierelor de lucru de tipul STEAM, s-a adresat profesorilor și a promovat schimbul de bune practici.

Mobilitatea a avut o durată de șapte zile, dintre care două zile de călătorie și cinci zile de activități.

În prima zi de activități, partenerii au fost primiți de gazde, la sediul Šiaulių R. Dubysos Aukštupio Mokykla. După un scurt tur al instituției, ziua a continuat cu o întâlnire a participanților la mobilitate. Reprezentanta țării gazdă, Ausma Šereivienė a prezenat un material despre diferite tipuri de activități STEAM, realizate cu elevii școlii, în cadrul cărora o notă dominantă o avea arta. Emre Deveci din partea Turciei, Adela Vladoiu din partea României și Michal Mertl din partea Republicii Cehia, au prezentat la rândul lor ceea ce au realizat elevii din propriile instituții în domeniul artei. Delegația Serbiei a făcut online același tip de prezentare.

Următoarele zile au avut în program vizite la instituții de învățământ din zona  Šiauliai, la cluburi ale elevilor care desfășurau activități STEAM. De asemenea, invitații au avut ocazia să participe la mai multe workshop-urideosebit de interesante:

–  workshop STEAM organizat la Šiauliai Young Technicians Center, unde alături de elevi ai centrului, participanții au realizat câte o lanternă de la a la z;

–   workshop STEAM, desfășurat în școala parteneră lituaniană și în cadrul căruia au fost realizate lucrări de artă folosind diverse reacții chimice. Activitatea a fost desfășurată sub îndrumarea a două profesoare, una de arte iar cealaltă de științe;

–    workshop STEAM, la fabrica de ciocolată Ruta.Aici participanții au avut ocazia să realizeze propriile bomboane de ciocolată, combinând gusturi și ingrediente diferite.

Miercuri, 22.09, a avut loc o întâlnire organizată la sediul primăriei regiuni Šiauliai, cu primarul orașului, alte oficialități locale și un reprezentant al Inspectoratului Școlar. Au fost derulate discuții interesante despre felul în care este prioritizată problema educației în Lituania și ce acțiuni sunt intreprinse în această direcție.

De asemenea participanții au avut ocazia, prin intermediul vizitelor culturale să descopere locuri deosebite – orașul Šiauliai, capitala Vilnius, castelul Trakai (monument din patrimoniul UNESCO), Dealul crucilor (UNESCO).