În perioada 19-25.09.2021, s-a desfășurat în Italia o mobilitate din cadrul proiectului ERASMUS+ ,,Sports is a Game, No Fight Let’s Play”, 2020-1-LT01-KA229-077892_3, proiect in cadrul căruia Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu-Jiu a fost partener.

La această mobilitate, organizată de partenerul italian, au luat parte delegații din Lituania, Italia si România. Echipa României a fost formată din: d-na profesor Popescu Mirela și d-na profesor Bistreanu Andreea și 5 elevi de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu-Jiu.

Obiectivele acestei întâlniri au fost:

  1. a) promovarea și înțelegerea valorilor altor culturi europene;
  2. b) prezentarea realizărilor partenerilor europeni;
  3. c) împărtășirea de noi abordări în activitatea didactică;
  4. d) activități realizate in combaterea bulling-ului ;
  5. e) promovarea egalității si echității intre elevi

 

Mobilitatea a avut o durată de șapte zile, dintre care două zile de călătorie și cinci zile de activități.

În prima zi de activități, luni, 20.09.2021,  partenerii italieni au organizat o întâlnire de bun venit pentru delegațiile din cele trei țări. Partenerii din Turcia au participat online.

Aici, participanții la mobilitate au avut ocazia să facă un tur al Institutului Nautic din orașul Termoli și să li se prezinte principalele facilități de care acesta dispune. Am vizitat Liceul Nautic, fiecare clasă fiind dotată cu computer si tablă inteligentă, cabinet de mecanică navală, laboratoare, săli de informatică, sală de sport și sala cu cupola stelară. După masa de prânz, organizată în centrul vechi al orașului, Cetatea Termoli, s-a desfășurat o întâlnire a delegațiilor cu profesorii instituției gazdă. Au fost organizate diverse jocuri didactice în cadrul activității de învățare a limbii italiene.

Ziua următoare, 21.09.2021, a debutat cu o serie de activități organizate în școala  gazdă. Elevii și profesorii,  împărțiți în trei grupe, au participat la activități diverse. În Sala stelară au observat stelele. Au participat la o plimbare virtuală cu vaporul pe mare și au realizat activitatea  despre egalitate și echitate  în școală.  Elevii au scris opiniile proprii în legătură cu tema proiectului desfășurat – asemănări și deosebiri între persoane care au drepturi egale și echitabile și au realizat desene ilustrative. Pentru elevii noștri a fost o activitate deosebită, integrându-se în grup și participând împreună la activități.

Ziua de miercuri, 22.09.2921 a fost dedicată sportului. Elevii au participat la jocul ,, Tamburul,,  un joc vechi, explicat  de profesorul de sport italian. După ințelegerea regulilor acestui joc, elevii au participat in echipe de câte cinci elevi. Echipa noastră s-a clasat pe locul III. S-au împărțit medalii și cupe celor trei echipe câștigătoare.  De la liceu s-a mers spre Cetatea Termoli, oprindu-se la Primăria orașului, unde s-au întâlnit cu primarul și câțiva angajați. După prânz, la ora 17.00, elevii au mers cu mototrenulețul, vizitând orașul nou, vechi și portul. Profesorii  s-au întâlnit în școală  pentru diseminarea proiectului. S-au stabilit mobilitățile viitoare.

În ziua a patra oaspeții au organizat o excursie tematică. Au vizitat  principalele atracții turistice ale orașului italian. Muzeul a fost principalul punct de atracție. Elevii noștri au fost impresionați de evoluția omului – trecerea de la maimuță la om, descoperirea focului, construirea armelor de vânătoare, etc.

Datorită  faptului că,  în urma testării unor elevi pentru activitatea din ziua următoare, o elevă din Lituania a fost depistată  pozitiv,  cina festivă  și activitatea următoare au fost anulate.

În ultima zi de activități, 25.09.2021, elevii au avut activități recreative. Gazdele au  înmânat certificatele de participare și au fost schimbate câteva impresii referitoare la rezultatele obținute pe durata mobilității.