În perioada 11-15.10.2021, s-a desfășurat în Portugalia o mobilitate in cadrul proiectului ERASMUS+ “We are proud of being European citizen”, in Agrupamento de Escolas Vale d´Este – Viatodos – Barcelos, în care Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu-Jiu este partener. La această mobilitate, organizată de partenerul portughez, au luat parte delegații din România, Letonia și Italia.  S-a desfășurat sub formă de schimburi pe termen scurt de grupuri de elevi și a promovat schimbul de bune practici. Echipa României a fost formată din: prof. Toma Mihaela si prof. Digulescu Denisa. Mobilitatea a avut o durată de 7 zile, dintre care 2 zile de călătorie și 5 zile de activități.

În prima zi de activități, au fost întâmpinați participanții la sediul Grupul școlar Vale d’Este – Viatodos – Barcelos, s-au schimbat cadouri între parteneri și s-a realizat turul școlii. S-a făcut prezentarea multimedia a fiecărei țări/școli partenere și un sondaj inițial – Workshop „Utilizarea instrumentelor web 2.0 și integrarea lor în lecții”, susținut de profesorii de TIC. Ziua s-a incheiat cu o excursie in care s-a vizitat Viana do Castelo (nava Gil Eanes).

În următoarea zi, elevii și profesorii s-au deplasat cu autobuzul la școală, unde a fost organizat un Workshop „Utilizarea instrumentelor web 2.0 și integrarea lor în lecții”, susținut de profesorii de  TIC. Activitățile s-au desfășurat în laboratorul de informatică. După amiaza s-au bucurat de o excursie la Gerês.

A treia zi, toți participanții au mers intr-o excursie culturală la Braga, unde au făcut un tur al orașului cu ajutorul unui ghid turistic.

În ziua a patra de activități, au fost stabilite criterii despre internet sigur, schimbarea parolei, programe antivirus, securitate e-mail, actualizări, internet banking, securitate fișiere, informații personale, site-uri de securitate. Au fost prezentate jocurile online și chat-ul. Persoana autorizată a gestionat această sesiune și a condus elevii pentru informațiile necesare. Aceștia au discutat despre titlurile prezentate și au făcut o listă cu pașii necesari de urmat. In a doua parte a zilei au fost primiti la recepția primăriei din Barcelos și au vizitat Muzeul de olărit din oraș.

În ultima zi a mobilității, elevii au pregătit un raport , ce a fost încărcat pe site ca o broșură digitală. A fost făcută o evaluare de final și au fost planificate următoarele etape ale proiectului. Au fost semnate documentele și a avut loc ceremonia de acordare a certificatelor.

La pranz au călătorit la Porto și s-au bucurat de o croazieră pe râul Douro.

Elevii Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu Jiu s-au implicat cu placere în toate activitățile si zilnic au primit aprecieri. Înțelegerea, răbdarea și zâmbetul cu care au fost asteptați în fiecare zi, vor face amintirile lor despre Portugalia de neuitat.